Latexul

Acarienii prafului de casă
aprilie 17, 2020
Imunoterapia alergen specifică sau cum să învingi alergiile!
noiembrie 2, 2021
Design fără titlu (17)

Ce este alergia la latex?

Latexul este un produs fabricat din arborele de cauciuc. Într-o alergie la latex, sistemul imun identifică latexul ca o substanță străină și declanșează anumiți anticorpi pentru a-l combate. La expunerea repetată la latex, acești anticorpi favorizează sistemul imun să elibereze histamină și alte substanțe chimice în fluxul sanguin, producând o serie de semne și simptome alergice. Cu cât sunteți mai expus la latex, cu atât este mai probabil ca sistemul imun să răspundă.

Dacă sunteți alergic la latex, este posibil să aveți simptome după ce atingeți produse din cauciuc din latex, cum ar fi mănuși sau baloane. De asemenea, puteți avea simptome dacă respirați particule de latex care sunt eliberate în aer atunci când cineva îndepărtează mănușile de latex.

  • Simptomele alergiei la latex variază de la ușoare la severe. Foarte mult depinde de cât de sensibil sunteți față de latex și de cantitatea de latex pe care o atingeți sau inhalați. Reacția alergică se poate agrava cu fiecare expunere suplimentară la latex.
  • Simptomele ușoare de alergie la latex includ: mâncărime și roșeață a pielii, urticarie sau erupții cutanate.
  • Simptomele mai severe includ: strănut, rinoree, mâncărime și lăcrimare a ochilor, respiratie dificilă, wheezing (respiratie șuierătoare), tuse.
  • Cea mai gravă reacție alergică la latex este anafilaxia, care poate pune viața în pericol.
  • Semnele și simptomele anafilaxiei includ: respiratie dificila, urticarie și edeme, greață și vărsături, wheezing, scăderea tensiunii arteriale, vertij, confuzie, pierderea cunoștinței.

În ce moduri se poate produce alergia la latex:

CONTACT DIRECT Cea mai frecventă cauză de alergie la latex implică atingerea produselor care conțin latex, inclusiv mănuși din latex, prezervative și baloane.

INHALARE Produsele din latex, în special mănușile, eliberează particule de latex, pe care le puteți inhala. Cantitatea de latex din aer din mănuși diferă foarte mult în funcție de marca de mănușă utilizată.

Sunt posibile și alte reacții cutanate atunci când utilizați latexul:

Dermatită alergică de contact: Această reacție rezultă din aditivii chimici utilizați în timpul fabricației. Semnul principal este o erupție pe piele cu formarea de vezicule la 24 până la 48 de ore după expunere, similar cu iedera otrăvitoare.

Dermatită de contact iritantă. Nu este o alergie, această iritație a pielii este cauzată de purtarea mănușilor de cauciuc sau de expunerea la pulberea din interior. Semnele și simptomele includ zone uscate, mâncărime, iritația zonelor expuse.

Nu toate produsele din latex sunt fabricate din surse naturale. Este puțin probabil ca produsele care conțin latex artificial (sintetic), cum ar fi vopseaua din latex, să provoace o reacție.

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta o alergie la latex:

  • Persoane supuse mai multor operații sau proceduri medicale. Expunerea repetată la mănuși de latex și produse medicale crește riscul de a dezvolta alergie la latex, în special persoanele cu spina bifida.
  • Lucrătorii medicali.
  • Muncitori din industria cauciucului. Expunerea repetată la latex poate crește sensibilitatea.
  • Persoane cu antecedente personale sau familiale de alergii.

Pentru a stabili corect și la timp dacă aveți sau nu alergie la latex, este necesar consultul alergologului și efectuarea testelor necesare pentru a stabili diagnosticul.

Ținem alergiile sub control împreună cu ALFAllergy!

www.alergie.md

Olesea Nicu
Olesea Nicu
Specialist alergologie pediatrică; Director ALFAllergY

Comments are closed.