Acarienii prafului de casă

Latexul
aprilie 9, 2021
Untitled design (2)

Acarienii prafului de casă sunt insecte foarte mici care se găsesc în majoritatea locuințelor!

Ce reacții alergice pot fi cauzate de acarienii prafului de casă?

Aparent inofensivi, acarienii pot provoca reacții alergice la copii și adulți. Aceste ființe minuscule sunt responsabile de dezvoltarea mai multor boli alergice precum dermatita atopică, rinita alergică, rinoconjunctivita alergică dar și astmul bronșic.

Ce trebuie să cunoaștem?

Acarienii nu pot fi văzuți cu ochiul liber.

Le place umiditatea înaltă 70-80% și o temperatură de 20-25 ° C.

Acarienii de praf se hrănesc cu fulgi de piele umană descuamată, lână, pene și diferite fibre naturale, prin urmare, se găsesc în proporții mari în așternuturi, mobilier tapițat și covoare. Ei prosperă și se dezvoltă foarte bine în mediu cald și umed.

De obicei persoanele nu sunt alergice la acarianul propriu zis dar la proteina din excrementele lor, un acarian poate produce zilnic aproximativ 20 de deșeuri de excremente care continuă să provoace alergie chiar și după moartea acestuia.

Care sunt modalitățile de reducere a acarienilor din casele noastre?

Este imposibil să eliminăm complet acarienii din locuință, dar luând măsuri pentru a reduce numărul de acarieni, putem controla alergia la acarieni.

–          Spălarea lenjeriei de pat, a păturilor, de două ori pe săptămână în apă fierbinte (în jur de 55 până la 60 ° C) este eficientă în distrugerea acarienilor și eliminarea alergenului.

–          Aspirarea  praful sunt utile, dar pot să nu fie suficiente pentru a îndepărta acarienii, deoarece ei trăiesc adânc în interiorul tapițeriei, saltelelor, covoarelor etc. Saltelele și pernele pot fi înfășurate în huse rezistente la praf – materialul acestor huse are pori care sunt prea mici pentru ca acarienii să poată trece.

–          Îndepartați covoarele, folosiți pardoseală din gresie sau lemn. Dacă nu este posibil de înlăturat covoarele, curățați-le săptămânal cu un aspirator cu filtru HEPA.

–          Folosiți un dezumidificator pentru a reduce umiditatea din casă sub 50%, creîndu-le astfel un mediu mai puțin potrivit pentru dezvoltare.

–          Efectuați curățenie umedă a suprafețelor.

–          Ventilarea și aerisirea locuințelor este importantă.

Imunoterapia alergenspecifică este indicate în alergia la acarieni?

Da, imunoterapia sublinguală (picături sau pastile) sau imunoterapia subcutanată (vaccinurile antialergice) sunt extrem de eficiente la copiii dar și adulții cu alergie la acarieni. Această recomandare poate fi facută doar de medicul alergolog după o examinare detaliată a pacientului.

Ținem alergiile sub control, împreună cu ALFAllergy!

www.alergie.md

Olesea Nicu
Olesea Nicu
Specialist alergologie pediatrică; Director ALFAllergY

Comments are closed.